Zonne-energie

Zonne-energie is groen en een bron van energie. De zon geeft gratis warmte en dient als basis voor verwarmingssystemen zoals zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen.

Woning verwarmen

Je woning verwarmen met zonne-energie is goed mogelijk, dan is een zonneboilercombi of zonnepanelen aan te raden. Warmtepompen vormen ook een optie: ze werken niet op zonne-energie, maar je kan er je woning ook op een duurzame manier mee verwarmen.

Zwembad verwarmen met zonne-energie

Het verwarmen van een zwembad kost normaal gesproken veel energie, met een zonneboiler is het mogelijk om dit te doen. Daardoor kun je veel geld en CO2-uitstoot besparen.

Soorten zonne-energie

Energie van de zon wordt omgezet in elektrische energie. De meest bekende soorten zijn zonnepanelen, zonneboilers, zonnetoren en thermo-elektrische energie.

Zonnepaneel

Een zonnepaneel zet zonnestralen om naar stroom, een voordeel is dat ze niet noodzakelijk zonlicht nodig hebben om elektrische energie op te wekken maar licht is voldoende. Natuurlijk is het wel zo dat de intensiteit van licht een rol speelt bij de productie van stroom.

Zonneboiler

Met een zonneboiler kan opgenomen zonne-energie gebruikt worden om leidingwater op te warmen. De installatie kan in grote mate voorzien worden in de behoefte aan warm water. Wanneer je een zonneboiler plaatst, zet je een zonnecollector op het dak die de boiler voorziet.

Zonnecellen

De zonnecel is de tegenhanger van de zonnecollector en wordt toegepast in de installaties geplaatst worden. Dit is zo omdat stroom direct terug op het stroomnet kan worden teruggestuurd en zo een bijdrage levert aan de groene stroom en het milieu.

Meer over zonne energie vindt u Zonne-energieGids.nl.