Zonnepanelen berekenen

Er veranderd veel en subsidies zijn elk jaar weer anders. Toch blijven zonnepanelen een goede investering, echter hoeveel heb je nu precies nodig? Om zelfvoorzienend te zijn kun je een X aantal kopen, maar wat is de opbrengst per jaar?

Hoeveel heb ik nodig?

Het aantal zonnepanelen dat je bij de installatie nodig hebt is afhankelijk van je energieverbruik en het rendement en de capaciteit van de installatie. Je calculeert hoeveel je precies nodig hebt door het totaal van je energieverbruik op jaarbasis te delen door 0,85 (dit is een correctiefactor voor Nederland).

Stel, je jaarlijkse verbruik is 3500 kWh dan heb je dus 3500 / 0,85 = 4117 Wp nodig. Dat is dus 4117 / 260 Wp (1 zonnepaneel) = 16 panelen.

Meer over zonnepanelen installaties op deze site.

Waarom een omrekenfactor van 0.85?

In theorie produceert een zonnepaneel 260 Wp per jaar, echter is dat in de praktijk niet altijd haalbaar. De zon schijnt niet altijd en er zijn andere factoren om rekening mee te houden. In Nederland houden we rekening met een factor 0,85 en gaan we dus uit van en rendementsverlies van 15%.
Een zonnepaneel van 260 Wp levert in theorie 260 kWh aan elektriciteit per jaar. In de praktijk is dit alleen niet haalbaar, omdat de zon niet altijd even fel schijnt en de omstandigheden ook niet altijd ideaal zijn (ideaal = zuidelijke oriƫntatie, dakhelling van 30 graden, geen schaduwen). Is het dak zuidelijk georiƫnteerd en is de dakhelling 30 graden, dan kun je een factor 0,9 aanhouden bij je berekening.